onkológus-sebész, A rák ellen… Alapítvány szakmai tanácsadója

 

ONKO-SEGÍTŐ hálózat létrehozása, Könnyek helyett… szűrések!  a rák ellen…

Az előadásban szó esik arról, miért dolgozik A rák ellen… Alapítvány az ONKO-SEGÍTŐ hálózat létrehozásán, eddig milyen lépések történtek, milyen eredményekről lehet beszámolni az előkészítés és a (telefonos, személyes) tesztprogram tekintetében.
Szükségszerűség érvei: sajnos, nem ritkán hiánya az onkológiai ellátásnak a beteggel való pontos szóértés, a diagnózis, a szükséges kezelés megértetése. De még egy tanult beteg vagy hozzátartozó is az első ijedtség során sokszor megértési rövidzárlatot kap. Hiába próbálja a kezelőorvos a helyzetet érthetően elmagyarázni. Egészen más például egy vakbélgyulladás diagnózisa, ahol a műtét szükségességét nem kell magyarázni, mert a beteg a hasi fájdalom megszüntetését csak a mihamarabbi műtéttől remélheti. Egy rosszindulatú daganat diagnózisa, a szükséges kezelések elmagyarázása sok esetben nagyon időigényes, még egy gyakorlott szakorvos részéről is komoly pszichológiai érzék, empátia szükségeltetik.
Módszer: Alapítványunk megkeresés/kérés esetén képzett szakemberek közreműködésével próbál a betegek segítségére lenni, hogy ne az internetről, vagy az utca emberétől, lakóházi ismerőstől, barátoktól kapjanak  tájékoztatást. Az onko-segítő szerepkörét nevezhetjük akár második véleménynek is.
A beteggel és hozzátartozójával való találkozás, a leletek áttekintése után a beteg kétségeit, addig fel nem tett kérdéseit igyekszünk megválaszolni és az onkológus kezelési javaslatát minden szempontból támogatni..
Kezdeti tapasztalataink jók. Úgy ítéljük meg, hogy egy csonkoló műtétbe, vagy egy mellékhatásokkal is járó kemoterápiába való beleegyezéshez orvos-szakmai és lelki támogatásra egyaránt szükség van.