közigazgatási államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma

A kuruzslás, aposztróf doktorok kora lejárt! A törvényi szabályozás célja, várható kihatásai

Az Országgyűlés 2019. december 11-én elfogadta, 2020. február 15-én hatályba lépett a törvény, ami az egyes törvényeknek az egészségügyi szolgáltatások fejlesztésével, valamint a bizonytalan minőségű, tisztázatlan hátterű egészségügyi szolgáltatók tevékenységének visszaszorításával összefüggő módosításáról szól.
A törvénymódosítás miértjeiről, a bevezetés fontosabb szakaszairól szól az előadás. Egyik sarkalatos pontja az új törvénynek, hogy kiterjesztették a kuruzslás vétségét a büntető törvénykönyvben (Btk.), ami szerint a jövőben az ellenszolgáltatásért vagy rendszeresen végzett jogosulatlan orvosi gyakorlat mellett a jogosulatlanul végzett pszichoterápiás gyakorlat, valamint a nem-konvencionális gyógyító és természetgyógyászati eljárások folytatása is egy évig terjedő szabadságvesztéssel lesz büntethető.
Az előadás témájához kapcsolódik a konferencia másnapján szervezett panelbeszélgetés, aminek keretében lehetőség lesz kérdéseket intézni – nem módosítási indítványként –  a törvény-előkészítésben résztvevő szakminisztériumok, testületek képviselői felé.